Friday, 25 June 2021

Jenis2 pisang

 



Mari kenali  Jenis-jenis pisang di Malaysia 🤓🤓

Antara jenis-jenis pisang yang ada ialah :


Pisang Berangan – Setandan mencecah 12-22kg. Kulitnya agak tebal dan bewarna oren kekuningan

Pisang Abu/Nipah – Setandan mencecah 15-28kg. Kuli bewarna kuning setelah masak dan isinya putih. Selalunya digoreng


Pisang Tanduk – Setandan mencecah 7-10kg. Sesuai dijadikan kerepek dan harganya mahal sedikit. Tak sesuai dimakan mentah


Pisang Emas – Mempunyai 5-9 sisir dan bewarna kuning keemasan. Wangi dan sangat manis dan tidak sesuai untuk digoreng


Pisang Awak – Setandan boleh mencecah 12-22kg. Boleh dimakan terus atau dibuat sajian. teksturnya agak kasar tapi mudah untuk dikupas


Pisang Cavendish – Setandan melebihi 20kg. Kulitnya tebal dan bewarna kuning cantik. Isinya lembut dan manis dan banyak dijual di pasaraya.


Pisang Nangka – Setandan mencecah 12-14lg. isinya bewarna krim putih dan rasanya sedikit masam. Selalunya digoreng dan tahan disimpan lama


Pisang Rastali – Setandan mencecah 10-15kg. Kulitnya bewarna kuning terang dan isinya lembut putih. Rasanya manis sedikit masam


Pisang Lemak Manis – Saiznya kecil-kecil dan rasanya manis berlemak. Selalu disedekahkan di masjid pada hari Jumaat dan digunakan dalam resepu puding diraja negeri Johor


Kredit: Norilims 


#MalaysiaMembaca

#MelakaMembaca

#Baca@PERPUSTAM

#PPTelokMas

0 comments:

Post a Comment